Eilen oli kokkauslauantai. Lähetin puolison kauppaan ja
lupasin tehdä aasialaista ruokaa. Suunnitelmat paisuivat kun ajattelin tehdä
kasvisten ja riisin lisäksi vielä alkukeiton. Jääkaapissa oli jäminä
lehtikaalia ja chorizoa, ja ne eivät oikein sopineet aasialaisen keittiön
makumaailmaan, joten sitten kehiteltiin vielä suunnitelma hyödyntää jämiksi
jääneet ainekset lehtikaali-chorizo-kesäkurpitsapiirakkana.
Toissakeskiviikkona Ondassa syömässä |
Yesterday
was cooking day. I sent my spouse to the supermarket and promised to cook Asian
food. The original plans became larger as I thought I’d add a starter soup to
the planned rice and vegetables –dish. In the fridge was some leftover kale an
chorizo, and since they didn’t quite fit the Asian kitchen style, we decided to
make a leftover pie including kale, chorizo, and zucchini.
Puolisoni joskus sanoi: meitä ei voi ainakaan syyttää
mielikuvituksettomasta arkiruoasta!
My spouse
sometimes said: at least we can’t be blamed for uncreative home cooking!
Aloitin alkuruoan tekemisestä, mutta aina unohdan että ohje
pitäisi ensin lukea kokonaan, ja aineksissahan luki että marinoitua tofua, olin
ostattanut maustamatonta. No, eikun tekemään marinadia päästä vedetyillä
aineksilla: soijakastiketta, makeaa chilikastiketta, kanelia, valkoispulia,
paprikajauhetta. Tofukuutiot sekaan ja jääkaappiin.
I decided
to start with the starter soup, but my problem is that I never read the
instructions in advance, and realized the tofu should have been marinated
instead of the plain one we had. I made a marinade out of soy sauce, sweet
chili sauce, cinnamon, garlic, and ground red pepper. The tofu cubes in and in
the fridge to marinate.
Piti siis aloittaa sittenkin pääruoasta. Aluksi paahdoin
kuivalla pannulla cashewpähkinöitä ja pistin sivuun odottamaan. Pilkoin
kesäkurpitsaa, pinaattia (paksoin korvike koska paksoi oli törkylän kallista
Prismassa), porkkanaa, sipulia, parsakaalia ja herkkusieniä. Ensin
kuulloteltiin pannulla hetki sipulia, sitten heitin kesäkurpitsat, parsakaalit
ja porkkanat mukaan, taas sekoitellaan ja
lopuksi lisätään sienet, pinaatti, sokeria, soijakastiketta ja
riisiviinietikkaa. Pyörittelin näitä pannulla aika paljon ekstraa koska sitä
tavaraa oli niin paljon, että ei tahtonut paistopinta riittää! Viimeiseksi
heitettiin ne paahdetut pähkinät ja riisinkin olin jossain välissä onnistunut
keittämään.
So I had to
begin with the main course. In the beginning I roasted some cashew nuts on a
dry frying pan and put them aside to wait. I chopped zucchini, onion, broccoli,
spinach (which I used to substitute bok choy, which was ridiculously expensive
in Prisma), carrots, and champignons. First I sautéed the onions for a while,
and then added the zucchini, broccoli, and carrots in the pan. Stir for a while
and then add the mushrooms, spinach, sugar, soy sauce, and rise vinegar. I
turned these on the pan for longer than the recipe said since the pan was so
full of vegetables, they were jumping outside! Last I threw in the nuts and at
the same time I had managed to boil the rice as well.
Jämäainespiirakka valmistui siinä samassa. Meidän
perustaikinaan tulee 1,5 dl ruisjauhoja, 1,5 dl vehnäjauhoja, 1 tl suolaa ja 2 rkl
vettä, ja nämä sekoitetaan ja painellaan voideltuun piirakkavuokaan. Heitin
päälle pilkottua chorizoa, lehtikaalia ja kesäkurpitsaa ja heitin päälle
kermaseoksen, jossa oli 3 munaa, 2 dl kuohukermaa, 2 dl maitoa ja mausteena
ainakin suolaa, pippuria ja paprikajauhetta. Piirakan päälle tuli vielä
juustonjämä, taisi olla jotain Valion keisarinnaa. Paistoin piirakkaa uunissa
puolisen tuntia ja sen jälkeen se oli vielä jälkilämmöllä saman verran.
I made the
leftover-pie while cooking the vegetables on the pan. Our basic pastry dough
includes 1,5 dl of rye flour, 1,5 dl of wheat flour, 1 teaspoon of salt, and two
tablespoons of water. Mix everything in and spread in the baking dish. I threw
in the diced chorizo, the zucchini, and the kale. I poured a mixture of 3 eggs,
2 dl cream, 2 dl milk, some salt and pepper and red pepper for seasoning. On
top of the pie I added some leftover cheese (I think it was Valio keisarinna or
something similar). I baked the pie for a half an hour, and turned the oven off
and left the pie there for another half an hour.
Alkukeittoon piti ensin kuullotella öljyssä (käytin
seesamiöljyä kun ei ollut maapähkinäöljyä) valkosipulia, kevätsipulia ja
porkkanaa. Sekaan heiteltiin kasvisliemi, joka sekin oli vähän sovellettu: yksi
liemikuutio, pari plöräystä kasvisfondia, pari plöräystä soijakastiketta ja
litra vettä. Laitoin tähänkin ruokaan pinaattia sillä kumma kyllä kiinankaali
oli loppunut sekä Prismasta että lenkillä löytämästämme Siwasta! Heitin mukaan
myös lopun riisiviinietikan vaikka ohjeessa käskettiin laittamaan riisiviiniä,
mitähän sekin lie. Lopuksi perään sokeria, suolaa, pippuria sekä ne tofukuutiot
jääkaapista.
For the
soup I sautéed garlic, spring onions and carrots in sesame oil sice we didn’t
have any peanut oil. I added vegetable stock, which was invented from one liter
of water, one cube of stock, two pours of vegetable fond, and some soy sauce. I
added spinach to this dish as well since, believe it or not, the napa cabbage
was sold out in both Prisma and the smaller Siwa we stumbled upon on our walk.
I threw in the remaining rice vinegar even though the recipe told to put rise
wine, whatever that is. Finally I added sugar, salt, pepper and the tofu cubes
from the fridge.
Suunnilleen puolitoista tuntia kokkailin ja sain aikaan
alkukeiton, lisäkeriisin, kasvishöystön ja lehtikaalipiirakan. Oli vielä
tarkoitus tehdä mustikkarahkaa jälkiruoaksi mutta sitä en enää jaksanut. Nyt on
sitten ruokaa, mitä ottaa töihin evääksi ensi viikolla!
About an
hour and a half of cooking and I had managed to prepare a soup, some boiled rice,
a vegetable dish and a savory pie with kale. I was supposed to make a blueberry
quark for dessert, but I didn’t have any energy to make that. But now there’s
plenty of food for me to take with me to work next week!
Lauantain iltatunteina ompelin tämän sunnuntain sankarille,
1-vuotiaalle serkunpojalle pehmopupun. Tehokas lauantai, aamupäivä kirjeen
kirjoitusta, sitten lenkille, kokkailua (ja siinä lomassa viininsiemailua) ja
ompelua.
Korttelirastit Hakaniemessä ja Merihaassa |
In the
evening of Saturday I sewed a small bunny for my cousin’s baby boy, whose
1-year-old birthday party we are attending today. A very efficient Saturday it
was: in the morning I wrote a letter, then went for a walk, then cooking (and
sipping wine), and finally sewing.
Tämä päivä aloitettiin korttelirasteilla ja pian lähdetään
sinne synttäreille.
This Sunday
we started by going orienteering in the city center. Soon we’re off to the
birthday party!
Loppuun aina kissakuvia! Kuvissa peikon uusi piilopaikka ja Leo sängynvaltaajana.
And in the end the cat pictures! In the pictures there's Peikko's new hideout and Leo who conquers the bed.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti