Sateenkaariperhonen

Sateenkaariperhonen

sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Ruoka – mikä ihana tekosyy!



Eilen oli kokkauslauantai. Lähetin puolison kauppaan ja lupasin tehdä aasialaista ruokaa. Suunnitelmat paisuivat kun ajattelin tehdä kasvisten ja riisin lisäksi vielä alkukeiton. Jääkaapissa oli jäminä lehtikaalia ja chorizoa, ja ne eivät oikein sopineet aasialaisen keittiön makumaailmaan, joten sitten kehiteltiin vielä suunnitelma hyödyntää jämiksi jääneet ainekset lehtikaali-chorizo-kesäkurpitsapiirakkana.

Toissakeskiviikkona Ondassa syömässä

Yesterday was cooking day. I sent my spouse to the supermarket and promised to cook Asian food. The original plans became larger as I thought I’d add a starter soup to the planned rice and vegetables –dish. In the fridge was some leftover kale an chorizo, and since they didn’t quite fit the Asian kitchen style, we decided to make a leftover pie including kale, chorizo, and zucchini.

Puolisoni joskus sanoi: meitä ei voi ainakaan syyttää mielikuvituksettomasta arkiruoasta!

My spouse sometimes said: at least we can’t be blamed for uncreative home cooking!

Aloitin alkuruoan tekemisestä, mutta aina unohdan että ohje pitäisi ensin lukea kokonaan, ja aineksissahan luki että marinoitua tofua, olin ostattanut maustamatonta. No, eikun tekemään marinadia päästä vedetyillä aineksilla: soijakastiketta, makeaa chilikastiketta, kanelia, valkoispulia, paprikajauhetta. Tofukuutiot sekaan ja jääkaappiin.

I decided to start with the starter soup, but my problem is that I never read the instructions in advance, and realized the tofu should have been marinated instead of the plain one we had. I made a marinade out of soy sauce, sweet chili sauce, cinnamon, garlic, and ground red pepper. The tofu cubes in and in the fridge to marinate.

Piti siis aloittaa sittenkin pääruoasta. Aluksi paahdoin kuivalla pannulla cashewpähkinöitä ja pistin sivuun odottamaan. Pilkoin kesäkurpitsaa, pinaattia (paksoin korvike koska paksoi oli törkylän kallista Prismassa), porkkanaa, sipulia, parsakaalia ja herkkusieniä. Ensin kuulloteltiin pannulla hetki sipulia, sitten heitin kesäkurpitsat, parsakaalit ja porkkanat mukaan, taas sekoitellaan  ja lopuksi lisätään sienet, pinaatti, sokeria, soijakastiketta ja riisiviinietikkaa. Pyörittelin näitä pannulla aika paljon ekstraa koska sitä tavaraa oli niin paljon, että ei tahtonut paistopinta riittää! Viimeiseksi heitettiin ne paahdetut pähkinät ja riisinkin olin jossain välissä onnistunut keittämään.



So I had to begin with the main course. In the beginning I roasted some cashew nuts on a dry frying pan and put them aside to wait. I chopped zucchini, onion, broccoli, spinach (which I used to substitute bok choy, which was ridiculously expensive in Prisma), carrots, and champignons. First I sautéed the onions for a while, and then added the zucchini, broccoli, and carrots in the pan. Stir for a while and then add the mushrooms, spinach, sugar, soy sauce, and rise vinegar. I turned these on the pan for longer than the recipe said since the pan was so full of vegetables, they were jumping outside! Last I threw in the nuts and at the same time I had managed to boil the rice as well.

Jämäainespiirakka valmistui siinä samassa. Meidän perustaikinaan tulee 1,5 dl ruisjauhoja, 1,5 dl vehnäjauhoja, 1 tl suolaa ja 2 rkl vettä, ja nämä sekoitetaan ja painellaan voideltuun piirakkavuokaan. Heitin päälle pilkottua chorizoa, lehtikaalia ja kesäkurpitsaa ja heitin päälle kermaseoksen, jossa oli 3 munaa, 2 dl kuohukermaa, 2 dl maitoa ja mausteena ainakin suolaa, pippuria ja paprikajauhetta. Piirakan päälle tuli vielä juustonjämä, taisi olla jotain Valion keisarinnaa. Paistoin piirakkaa uunissa puolisen tuntia ja sen jälkeen se oli vielä jälkilämmöllä saman verran.

I made the leftover-pie while cooking the vegetables on the pan. Our basic pastry dough includes 1,5 dl of rye flour, 1,5 dl of wheat flour, 1 teaspoon of salt, and two tablespoons of water. Mix everything in and spread in the baking dish. I threw in the diced chorizo, the zucchini, and the kale. I poured a mixture of 3 eggs, 2 dl cream, 2 dl milk, some salt and pepper and red pepper for seasoning. On top of the pie I added some leftover cheese (I think it was Valio keisarinna or something similar). I baked the pie for a half an hour, and turned the oven off and left the pie there for another half an hour.

Alkukeittoon piti ensin kuullotella öljyssä (käytin seesamiöljyä kun ei ollut maapähkinäöljyä) valkosipulia, kevätsipulia ja porkkanaa. Sekaan heiteltiin kasvisliemi, joka sekin oli vähän sovellettu: yksi liemikuutio, pari plöräystä kasvisfondia, pari plöräystä soijakastiketta ja litra vettä. Laitoin tähänkin ruokaan pinaattia sillä kumma kyllä kiinankaali oli loppunut sekä Prismasta että lenkillä löytämästämme Siwasta! Heitin mukaan myös lopun riisiviinietikan vaikka ohjeessa käskettiin laittamaan riisiviiniä, mitähän sekin lie. Lopuksi perään sokeria, suolaa, pippuria sekä ne tofukuutiot jääkaapista.

For the soup I sautéed garlic, spring onions and carrots in sesame oil sice we didn’t have any peanut oil. I added vegetable stock, which was invented from one liter of water, one cube of stock, two pours of vegetable fond, and some soy sauce. I added spinach to this dish as well since, believe it or not, the napa cabbage was sold out in both Prisma and the smaller Siwa we stumbled upon on our walk. I threw in the remaining rice vinegar even though the recipe told to put rise wine, whatever that is. Finally I added sugar, salt, pepper and the tofu cubes from the fridge.

Suunnilleen puolitoista tuntia kokkailin ja sain aikaan alkukeiton, lisäkeriisin, kasvishöystön ja lehtikaalipiirakan. Oli vielä tarkoitus tehdä mustikkarahkaa jälkiruoaksi mutta sitä en enää jaksanut. Nyt on sitten ruokaa, mitä ottaa töihin evääksi ensi viikolla!

About an hour and a half of cooking and I had managed to prepare a soup, some boiled rice, a vegetable dish and a savory pie with kale. I was supposed to make a blueberry quark for dessert, but I didn’t have any energy to make that. But now there’s plenty of food for me to take with me to work next week!

Lauantain iltatunteina ompelin tämän sunnuntain sankarille, 1-vuotiaalle serkunpojalle pehmopupun. Tehokas lauantai, aamupäivä kirjeen kirjoitusta, sitten lenkille, kokkailua (ja siinä lomassa viininsiemailua) ja ompelua.

Korttelirastit Hakaniemessä ja Merihaassa
In the evening of Saturday I sewed a small bunny for my cousin’s baby boy, whose 1-year-old birthday party we are attending today. A very efficient Saturday it was: in the morning I wrote a letter, then went for a walk, then cooking (and sipping wine), and finally sewing.

Tämä päivä aloitettiin korttelirasteilla ja pian lähdetään sinne synttäreille.

This Sunday we started by going orienteering in the city center. Soon we’re off to the birthday party!

Loppuun aina kissakuvia! Kuvissa peikon uusi piilopaikka ja Leo sängynvaltaajana.

And in the end the cat pictures! In the pictures there's Peikko's new hideout and Leo who conquers the bed.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti